Spinat - laste hirm ja emade armastus.
Spinat - eestlastele ehk veidi võõras, aga Euroopasse jõudis ta sadakond aastat enne kartulit.
Spinat - köögivili, milles leidub korralikult karotiini, E-, K- ja C-vitamiini ning fosforit, kaltsiumi, kaaliumi, rauda ja joodi. Viimase kolme tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja sisesekretoornäärmete tegevust. Rauasisalduse poolest ületavad spinatit vaid petersellilehed! (Nii palju siis müüdist, et kõige rauarikkamad on punased köögiviljad) Rohke kaltsiumi- ja fosforisisalduse tõttu mõjub spinat hästi noore organismi arengule ning on seetõttu lastele väga kasulik.
Spinat - minu uus suur lemmik!
Mida ma potti pista ei jõua, läheb sügavkülmutusse (ja seda läheb sinna ikka kõvasti - ühest ämbritäiest saab 1-2 väikest külmunud spinatipakikest)
Retsept: spinati-läätsesupp
4 porgandit
2 sellerivart
2 sibulat
5 küüslauguküünt
pakk tomatipastat
tükike ingverit
1 spl puljongipulbrit (aga ikka ökot, eks)
pool pakki läätsesid
suur kausitäis värsket spinatit (või pakk külmutatut)
värskelt jahvatatud pipart ja soola
oliivõli
kimp koriandrit
Tükelda porgand ja seller. Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta paar spl oliivõli paksu põhjaga potis, lisa juurviljad ning kuumuta 10 minutit praokil kaane all kuni porgand on pehmenenud ja sibul kergelt kuldne. Lisa juurviljadele hakitud ingver, paari liitri keeva veega segatud puljongipulber, läätsed, tomatipasta ning lase keema. Vähenda kuumust ja lase vaiksel tulel podiseda kuni läätsed on valmis (ca 15 min). Lõpus lisa spinat ja lase korraks keema tõusta. Maitsesta soola-pipraga, puista peale koriandrit (kui värsket pole, maitsesta enne valmimist kuivatatuga).
Retsept: spinat rosinatega
Tegelikult võib niiviisi süüa kõiki lehtköögivilju. Miks mitte siis ka spinatit.
Suur kausitäis värsket spinatit
30 g võid
2 küüslauguküünt
3 spl rosinad
soovi korral 1 spl tüümiani
värskelt jahvatatud soola-pipart
kaunistuseks röstitud seedermänni- või seesamiseemned
Pese spinat ja kurna (ma jätan pooleks päevaks nõrguma). Suured spinatilehed (nt kui kasutad Ameerika spinatit) haki väiksemaks. Sulata pannil või. Lisa hakitud küüslauk ning kuumuta veidi. Lisa spinat, rosinad ja maitseianed ning kuumuta paar minutit kaane all. Serveerimisel puista üle seemnetega.
NB! Palju seda süüa ei jaksa ja pooled inimesed ei pane seda ka siis suhu, kui peale maksta:)
Sunday, July 10, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment