Wednesday, October 6, 2010

Sinasõprus Mr Haugiga








Mida teha siis, kui kallis Kalamees toob sulle üle 5 kg haugifileed? Seni on mu vaieldamatu lemmik olnud haugiuhaa, aga kuna kogus on kolossaalne, siis poovime seekord teistviisi.
Niisiis, esimesel päeval on eelroaks marineeritud haug ja põhiroaks ahjus küpsetatud haug.. Teisel päeval eelroaks kalasült ja põhiroaks praetud haug. Kolmas päev on pühendatud haugikotlettidele..

Marineeritud haug
  • 1 kg puhastatud haugi
  • võid
  • 7.5 dl vett
  • 1 viilutatud porgand
  • 1 viilutatud sibul
  • 2 loorberilehte
  • 10 pipratera (osa võib asendada vürtsiga)
  • 3 sl 30% äädikat
  • meresoola
Tükelda haug ja pruunista pannil võis. Pane kalatükid kaussi. Sega ülejäänud ained kokku ja vala kalatükkidele. Lase jahtuda.

Lihtne ahjuhaug

  • 1 suur puhastatud haug
  • 2 tl soola
  • 2 spl sidrunimahla
  • 250 g hapukoort

Pese kala külma veega ja kuivata köögipaberiga. Hõõru soolaga sisse ja piserdada kõhuõõnde sidrunimahla. Lase pool tundi jahedas maitsestuda. Asetada kala fooliumiga kaetud ahjuvormi ringikujuliselt ja määri pealt hapukoorega. Sule pealt fooliumiga ja küpseta 200oC juures ca pool tundi.

Haugisült

  • 1 kg puhastatud haugi
  • 1 suur sibul
  • 1 porgand
  • 1/4 petersellijuurt
  • 10 tera pipart
  • paar loorberilehte
  • 2 tl zelatiini (kahjuks ei ole sellest halvast valgust pääsu!)
  • soola
  • soovi korral veidi äädikat (aitab paremini säilida)
Pese kalad ja pane külma veega keema. Keema hakkamisel lisa tükeldatud köögiviljad maitseained ja sool. Keeda tasasel kuumusel ca 20 minutit. Tõsta kalad leemest välja, puhasta luudest, tükelda ning pane madalatesse kaussidesse. Lisa kalaleemele leotatud ja sulatatud zelatiin ning soovi korral veidi äädikat. Kurna leem ja vala kalatükkidele. Lisa sõelale jäänud terved köögiviljatükid. Lase jahedas tarduda.

Haugikotletid (nädala üllataja!)

  • 400 g haugifileed
  • 1 dl vahukoort
  • 1 dl riivsaia
  • 2 hakitud sibulat
  • 2 muna
  • 1 spl sidrunimahla
  • 1 tl soola
  • valget pipart
  • praadimiseks võid
Sega riivsai vahukoorega ja lase paisuda. Purusta kalafileed hakklihamasinas, köögikombainis või haki käsitsi hästi peeneks. Sega kõik ained peale munavalgete omavahel. Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja lisa ettevaatlikult taignale. Küpseta pannil kotletid. NB! Kotlette võib praadida ka 200oC juures ca 20 minutit.

****
Neljandal Päeval sööd eelmiste päevade jääke ja kirud, et miks seda kõike nii pagana palju peab olema! ..ja kui kõik see saab ära söödud ja sugulastele-tuttavatele laiali jagatud, tuleb Kalamees koju 6 kg ahvenaga. Halastust!

No comments: