Sunday, May 29, 2011

Teflonpann-mürgitaja

Hommikul muna praadima hakates leian maakodu köögist juuresolevad pannid: kõik kraabitud ja mõnel vaid aimatav teflonkiht peal. Hmm, teflon ei ole just kasulik toidulisand.. aga kuhu mujale kui toidu sisse need teflonkihid kadunud on? Seega siis nahka pistetud!
Hakates lähemalt uurima, mis see teflon on, selgub, et tegu on orgaanilise fluoriüheniga - st mürgiga. Fluori ja fluoriühendite kahjulikkus inimesele on üldteada. Meditsiiniliste uuringute põhjal põhjustab teflon vähki, suurendab infarktiohtu ja tekitab teisigi tervisehäireid. Tootjad rõhutavad, et teflonpanni põhja ei tohi terava asjaga kraapida, aga isegi neid meetmeid järgides pann ikkagi kulub.
Teflonpannil sobib praadida vaid toitusid, mille kuumutamine kestab lühikest aega (nt pannkoogid). Ning alati peab vaatama, et temperatuur ei oleks praadides liiga kõrge: teflon laguneb täielikult juba 400 kraadi juures! Lisaks pannkookidele võiks teflonpannil keedetud roogasid soojendada, aga liha praadimiseks see ei sobi! Liha peab ju pannil mitu korda keerama või segama ning kõik see soodustab teflonkihi kulumist. USAs on koguni tehtud üleskutse üldse lõpetada tefloni kasutamine järgneva nelja aasta jooksul.

Loo moraal: kõik nõud juuresolevatelt piltidelt lendasid prügikasti. Ning luban, et järgmine pann, mille soetan, on valumetallist.

No comments: