Sunday, May 16, 2010

Leib läheb aina lihtsamaks

Kas see, et ma ei puista enam leiva sisse pähkleid, rosinaid ja kuivatatud puuvilju tähendab, et on toimunud pisike areng? Eelmine kord lisaisn veel köömneid, täna loobusin neistki. Olen siiski truuks jäänud linaseemnetele ja koriandrile ning alati suran sisse ka kliisid (vahet pole, kas nisu, kaera või rukki omi) või rukkihelbeid. Näis, millal neistki söendan loobuda ning päris puhast kraami hakkan tootma. Või liiguvad mu leivateod varsti hoopis oliivi-, kilu- ja lihaleivapätside suunas?

Leivaretsept
1,5 l käesooja vett
4-5 spl juuretist (küsi sõbranna käest)
150-250 g fariinsuhkrut või tumedat siirupit (viimasel ajal olen suhkrust loobunud)
8 tl peent meresoola
5 sl linaseemneid
Maitse järgi ka muid seemneid (kanepi, päevalille, köömned)
paar peotäit kaerakliisid ja/või rukkihelbeid
1,8-2 kg leivajahu (parim on täistera rukkijahu)

Sega suures kausis juuretis sooja veega ning lisa jahu nii palju (ca 2-3 klaasi), et tekib paks kört. Kata leivaanum kile ja rätikuga ning pane sooja kohta hapnema (nt küttega põrandale).
Järgmisel päeval, vähemalt 16 tundi hiljem, lisa sool, suhkr, seemned, kliid, helbed jms. Võta 4-6 spl tainast ja pane järgmise korra juuretiseks külmkappi (see säilib külmikus 2-3 nädalat).
Seejärel sega hulka jahu. Sõtkuda pole vaja, sega korralikult läbi ning tõsta paberiga vooderdatud vormi. Kui vormi pole, tuleb teha tihkem tainas ja vormida päts, kuid siis saab leib tihkem ja raskem.
Retseptis toodud kogusest saab 2-3 leiba. Silu tainast pealt vette kastetud käega ning lükka näpuga sisse augukesed või tee leivale oma märk. Pane vormid 4-6 tunniks paksu rätiku alla sooja ruumi kerkima. Ideaalis muutub taigna hulk selle ajaga kahekordseks.
Soojenda ahi 250 kraadini, küpseta leibu 10-15 minutit (kõrge kuumus teeb krõbeda kooriku). Keera seejärel ahi 200 kraadile, küpseta kokku ca 1 tund. Vahepeal ära ahjuust ava!
Kui leivad ahjust välja võtad, võid soovi korral kooriku värske taluvõiga üle määrida, kuid see vähendab leiva krõbedust.
Juuretisega kergitatud leib säilib värskena tavalisel toatemperatuuril vähemalt kaks nädalat. Head isu ja vähem poeleiba lauale!

No comments: