Monday, April 25, 2011

Taimne seks

Maal on ca 250000 õistaime..liiki. Miks on paljudel taimedel õied ja miks sageli on need õied nii ahvatlev-kaunid? Seks, et olla ligitõmbavad!
Taim on ses suhtes jalgetest kehvemas olukorras, et ta ei saa ise liikuda: ent kuidagi siiski peab ka tema seemnerakud teiste isendite munarakkudeni viima. Kaval on selleks kasutada võõrtööjõudu näiteks putukate näol. Kuuejalgsete vahendajate jaoks tuleb end aga hästi müüa (üles lüüa): olla võimalikult silmatorkav pilgupüüdja, sest nagu turul ikka, on pakkumine suur ja ahvatlusi palju. Ka inimturul kehtib sama, kas pole!?
Tolmukapead ja munarakud on taimedel ümbritsetud värviliste lehtedega: mida lopsakamad, seda parem! Lisaks eritavad taimed hullutavaid aroome. Kusjuures mõned lõhnad on nii spetsiifilised, et putukad teevad seetõttu comeback'i ühtedele ja samadele õietele! Naised, ega asjata ei kuluta meiegi hiigelsummasid parfüümidele!
On ka õisi, mis kasutavad kavalust. Näiteks orhideed kõigutavad tuules oma kombitsalaadseid õisikuid, milles näevad rivaale möödalendavad isasmesilased, asudes konkurentidega "võitlusse" ja kandes nii oma kehadega edasi nende seksikat õietolmu. Mõned õied lähevad aga lausa petu peale välja: nad imiteerivad emasmesilase tagakeha. Isasmesilased-tobukesed üritavad meeleheitlikult peibutistega vahekorda astuda, tolmeldades selle käigus taime. Eks paljud kahejalgsedki armasta mängida neid, kes nad tegelikult pole..
Oleks taimedel suu, nad karjuksid: "Võta mind!!". Ja putukad võtavad, lähevad õnge lihtsalt nagu sõdurpoisid: kimalaste, kärbeste ja mesilaste armee võtab kindla suuna peibutiste suunas, olles lummatud nende värvist, aroomidest, vormidest. Ja mis on kõigi nende nippide tulemus? Õistaimedel on palju-palju rohkem liike kui mistahes teistel taimerühmadel! Inimestel on jätkuvalt neilt nii mõndagi õppida:)
Putukate maitse on seinast seina, kuna taimede õied on õite erinevad. Meelitamistehnikana kasutatakse eri värvi rüüsid: kes eelistab lillat, kes beebiroosat. Kes ema, kes tütart. Eelistatakse eri kuju: kes panustab üksikutele suurtele õitele, kes kobaratele, kes eelistab ringjaid, kes piklikke vorme. Nagu mehed: kes suuri rindu, kes lopsakaid tuharaid, kes kõrendit. Ning eks ole sarnasus kahejalgsetega seegi, et hoolimata igaühe ponnistustest näivad ühed siiski pilkupüüdvamad ja seega ka edukamad olevat kui teised: c'est la vie!
Taimed kasutavad peale putukate ka teisi vahendajaid: näiteks tuult. Väidetavalt lendavad soodsa tuulega mõnede isendite eosed partnerijahil üle mõistuse kaugele: tuhandete kilomeeetrite taha. Näiteks on Kesk-Euroopa männi õietolmu leitud USA mändidelt, sünnitades nii taim-mulatte.
Ehk on taimed lihtsalt ülimalt kavalad ja laisad ega viitsi tegeleda partneriotsinguga ning lasevad musta töö ära teha putukatel, kastutades nende silmi, tiibu, energiat ihaldatu leidmiseks?
Muidugi on sellisel taimsel laisal seksil ka kitsaskohti: partner valitakse nagu käis kosjasobitamine ennemuiste (ja suurel hulgal moslemitel vist tänagi veel): peategelastel sõnaõigust siinkohal ei ole. Valiku teevad vahendajad. Aga ehk polegi see nii halb? Ära jääb palju mõttetut sebimist ja tühikargamist.
Tänan: Geo 3/2011

No comments: