Monday, April 4, 2011

27

Kahjuks ei kirjuta ma täna oma vanusest (kuigi oi kui meeldiv oleks sellise numbri taha pugeda:), vaid rahast. Ostan hommikul Nõmme turul supikonti. (Siinkohal kriitikanool kaubandusasutustele: miks ei ole poest võimalik saada supikonti? Näiteks Tallinna kesklinna toidupoed neid oma valikusse ei võta - ju siis liig odav). Kui tuleb tasumise hetk, kuulen numbreid 2 ja 7. 27? Eurodes nagu natuke palju.. Äkki müüja arvastab ikka veel kroonides? Aa, selge, kaks-null-seitse. Hakkan mehe rahakotist münte otsima.. Lõpuks selgub karm tõsiasi, et suur potitäis suppi läheb mul maksma 27.. senti (pluss juurikad:)

Retsept: klassikaline borš

Puljong:
800 g veise kondiliha
5 loorberilehte
1 sibul
10 musta pipra tera
soola

Supp:
2 punapeeti
1 spl lahjat äädikat (kasutan küüslauguädikat)
400 g hakitud tomati konservi
250 g hapukapsast
2 porgandit
soovi korral 1 väiksem kaalikas või suurem pastinaak
100 g juursellerit
1 mugulsibul
3 küüslauguküünt
hakitud petersellilehti
õli
soola
suhkrut

Aseta lihatükk külma veega keema, keera pliidi kuumus põhja. Eemalda tekkinud vaht, lisa poolitatud sibul, loorber, pipar ja sool ning jätka keetmist nõrgal kuumusel vähemalt 1 tund. Kui puljong on valmis, sõelu see (ma tavaliselt ei viitsi:) ning tükelda liha väiksemateks kuubikuteks.
Riivi (köögikombainis) köögiviljad ribadeks. Kuumuta pannil peediribasid koos soola ja suhkruga poolpehmeks. Lisa siis äädikas ja tomatikonserv ning hauta veel veidi.
Kuumuta supipoti põhjas vähese õliga sibul ja riivitud köögiviljad. Lisa puljong ja lihatükid ning keeda kuni köögiviljad on poolpehmed. Seejärel lisa peet ning keeda köögiviljad sobivalt pehmeks.
Lisa supile hakitud petersell ja pressitud küüslauk ning luumuta keemiseni. Serveeri hapukoore, maitserohelise ja soovi korral ka keedumunaga.

No comments: