Tuesday, October 18, 2011

America's Cupi radadel..

Valencias on mitu korda aset leidnud maailma kuulsaim purjetamisvõistlus: America's Cup. Võistlus, mille toimumispaiga valib eelmine võitja. Kuna 32. America's Cupi võitja Alinghi on Shveitsi tiim ning Shveits pole teab mis kõva mereriik, on viimased kaks korda see imevõistlus toimunud siin, Valencias.
Purjetamisteadlased annavad selleks võistluseks endast parima, et seljatada loodusjõud, füüsikaseadused ja teised meeskonnad.
See on võistlus, mille esikoha pärast võistlevad maailma kõige kiiremad jahid - mis liiguvad mitu korda kiiremini kui tuul, on täistuubitud tippelektroonikat ning enneolematute mõõtmetega. Näiteks on Alinghi meeskonna jahi mast 17-korruselise maja kõrgune, tema rivaali puri aga sarnaneb rohkem lennukitiivale kui purjele. See on võistlus, millele pandi alus juba 17. sajandi keskel ja mille ümber tiirlevad ebamaised rahasummad (sajad miljonid eurod). Võib ju oletada, et selleks ürituseks on mingi suur kamp maailma parimaid kokku aetud, kuid America's Cupil võistlevad vaid 2 jahti: eelmise korra võitja (nö kaitsja) ja tema rivaal: eelvõistluse võitja (käekottide kiireim ehk Louis Vuitton Cupi esimene).
Päevast, mil esikoha eest seilati, on tänaseks küll palju vett merre voolanud, kuid vaatamist väärt on ka meeskondade nn baasid, mis moodustavad Valencia jahtsadama ümbrusesse omalaadse linnakese.
Alinghi meeskond läks küll peale võistlust laiali, aga tiimi baas särab kaunilt edasi.







Last but not least: isegi
kanalisatsiooniaugukaaned on päevateemalised:)

No comments: