Saturday, August 31, 2013

Kreeka soojendus: dolma


Mu ema kasvuhoonest pärinevad viinamarjad on ikkagu suhteliselt hapud. Seega unustamatut koduviinamarjasöömiselamust sügiseti meil pole. Aga miks ma pole neist varem dolmasid kokku keeranud, ei oska öelda. Igatahes sai see viga parandatud. Edukalt. 

Retsept

Suur kausitäis viinamarjalehti
1 sibul
250 g hakkliha
0,5-1 dl riisi
oliiviõli praadimiseks
erinevaid ürte: kimp petersellilehti, kimp mündilehti, kimp murulauku või sibulavarsi
poole laimi mahl
2 spl pruuni suhkrut
soola
värkelt purustatud musta pipart

Pane  viinamarjalehed paariks minutiks keevasse vette, nõruta. Haki sibul, prae mõni minut pannil, lisa hakkliha ja prae pidevalt segades pruuniks. Maitsesta soola ja pipraga. Keeda riis.Sega kausis jahtunud riis, hakkliha, hakitud maitseroheline ja laimimahl. 
Pane lauale viinamarjaleht, tõsta sellele supilusikatäis täidist. Keera varrepoolne ots lehele, siis voldi täidise peale lehe küljed, lõpuks lehetipp. Pane dolmaarullid hautamissõelale. Kalla hautamisnõusse kuni sõela ääreni vett, millesse on segatud suhkur. Hauta madalal kuumusel 2 tundi, vajadusel lisa vahepeal vett. 
Mulle meeldivad nad soojalt, aga sünnib süüa ka külmalt. Eriti hästi sobib juurde kreeka jogurt ja pita. Καλή σας όρεξη!

 

No comments: