Friday, May 1, 2009

Minu Eesti mõttetalgud

Kui mullu toimus prügikoristusaktsioon Teeme Ära, ei tekkinud küsimust, kas osaleda. Mets. Prügi. Puhtaks. Lihtne & selge. Tegime Ära!
Minu Eestiga nii lihtsalt ei lähe. Idee on üllas ja hea, korraldustiim end tõestanud, aga.. segasevõitu sõnum paneb mind ürituses kahtlema ning üleeile olin pigem mitteosalejate poolel. Pilt läks aga selgeks, kui lõin lahti veebilehe - Sallas ka oma mõttekoda, kojavanemaks Kuntro.
Jalutan Sallasse otse üle Emumäe. Kevadest on üleöö saanud suvi! Ilma poolest, aga malts ja nõges ja vili pole veel kasvama hakanud - kõikjalt pääseb otse vaevata läbi. Isegi tiba kahju on mõisahoonesse tubastesse tingimustesse minna. Õnneks on kaks päeva maalolekut ees - st piisavalt aega värske õhu mürgituse saamiseks:)
Rahvast on kokku tulnud uskumatult palju - ca 50 inimest ehk kogu kojatäis. Hiljem kuulen Kuntrolt, et ta nägi selleks hullu vaeva - mõnda osalejat pidi lausa mitu korda kutsumas käima. Mõttekoda toimib nii, et inimesed saavad püstitada küsisõnaga "Kuidas" algavaid küsimusi, millele siis üheskoos vastuseid hakatakse leidma. Ega ma nagunii ei suuda samamoodi mõelda, kui kohalik elanikkond ning otsustan seetõttu olla Suur Kõrv. Kohe esimene teema, mille Salla-Piret välja pakub - Kuidas meelitada tegusaid noori maale elama? - on hingelähedane. Ning sellele järgneb riburada teisigi huvitavaid teemasid - turvalisus külades, maarahva tervis ja sport, pärandkultuur jpm. Endalegi üllatuseks pakun isegi ühe teema välja - "Kuidas rohkem asju taaskasutada?" (kui oma teemat tutvustan, uurib meeskodanik saali keskelt, et kas pean silmas ka meeste taaskasutamist:) ning olen seega sunnitud teisel "poolajal" üht kojarühma juhtima. Nii palju siis planeeritud passiivsusest.
Esimeses voorus veedan suurema osa ajast Lasinurme-Pireti grupis, kus arutame selle üle, kuidas Emumäge kui turismiobjekti paremini ära kasutada. Keset arutelu küsib Hannes, et kui paljud meie töögupis osalejais on päris kohalikud. Selgub, et täiskohaga kohalikke maainimesi on meist.. vaid üks - ülejäänud hiljem sisserännanud või poole kohaga linlased. See annab vastuse ka sellele, miks mõtlen rühmakaaslastega üllatavalt sarnaselt.
Mis sest kõigest kasu oli? Revolutsioonilisi ideid me täna Salla mõisas ei genereerinud. Küll aga panime aluse networkingule: järgmine kokkusaamine peaks toimuma juunis Toomihklil:)

No comments: