Tuesday, August 17, 2010

Basiilik tahab pestoks

Ebaharilikult kuum suvi on ka Eestis basiilikud vohama pannud, Toomihkli lillepeenardel kipub Monsieur Basilic lillede üle võimu võtma. Minu jaoks on see puhas õnn, sest pestot oleme vabalt võimelised tarbima purgi nädalas. See sobib imehästi tomatitoitude ja pastaga, kuid kõige eestlaslikum kombinatisoon on pesto musta leivaga - juba aastaid on mu hommikusi võileibu asendanud pestoleivad.

Lihtsa pesto jaoks on vaja järgnevat:

  • Pakk india pähkleid (ideaalne oleks kasutada piinaiseemneid, kuid indialased ajavad asja peaaegu sama hästi ära)
  • Peotäis basiilikuid (koos vartega, kui kallist kraami pole parasjagu raisata)
  • Ca pool klaasi oliivõli (tunnistan, et sageli kasutan ära jääke päikesekuivatatud tomatite või küüslaugu purgist - see annab omamoodi huvitava meki)
  • 2-3 küüslauguküünt (rohkem ei tohi panna, kui tahad pestot ka hommikul süüa:)
  • Pakk parmesani (kui olen laisk, ostan riivitud parmesanilaadset juustu, kõige parem on aga ise parmesan riivida - siis see ka lõhnab nagu juust. Parmesani võib asendada Leedu odava koopia Džiugasega)
  • Maitseks võib lisada ka päikesekuivatatud tomateid või oliive, kuid enamasti valmistan siiki puhast kraami
  • Soola & värskelt jahvatatud pipart

Rösti pähklid sutsu õliga pannil. Pane kõik komponendid köögikombaini ja purusta. Kui segu jääb liiga paks, lisa tunde jägi õli. Maitsesta soola ja pipraga.

No comments: