Monday, August 23, 2010

Ood Täisterale..

..ehk lugu sellest, miks olen pöördunud täisterausku.
Täisteratooted sisaldavad terakesta ja idude osasid, milles on rohkesti B-vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid. Tavalise valge jahu tootmisel terad kooritakse ja väliskihi eemaldamisega eralduvad ka kiudained, suur osa vitamiine ja mineraalained. Kui tavalisest nisujahust valmistatud saias on kiudaineid heal juhul 2%, siis täisteraleivas kuni kümnendik! Eriti kiudainerikkad on nisukliid ja täisterahelbed.
A milleks mulle vita-miinid-mine-raalid? Aju ja närvisüsteemi toitvad B-vitamiinid aitavad organismil omastada toiduenergiat. Mineraalainete vaegus tekitavat aga paljusid haigusi, mille all inimkond kannatab. Seega vajan neid massist erinemiseks:) Enim pesitseb täisteratoodetes tsinki, seleeni ja magneesiumi. Viimast peetakse stressivastaseks mineraaliks - lõõgastab lihaseid, rahustab närve ning parandab valguloomet. Tsink toetab immuunsussüteemi, imendab vitamiine ja tagab meile toitumisel nii olulised maitsmis- ja lõhnameeled. Väidetavalt aeglustab tsink ka lihaste vanusest tulenevat taandarengut. Seleen, mida ma olen arseenilaadseks mürgiks pidanud, kaitseb organismi stressi põhjustavate osakeste eest ning ütleb "Stopp!" enneaegsele vananemisele. Seleeni kogusest organismis sõltub, kas viirushaiguste perioodil üldse haigestume ning kui raskelt haigust läbi põeme.
Lisaks on šveitsi sõltumatud teadlased avastanud, et täisteratooted vähendavad vere liigset kolesteroolisisaldust ja veresuhkru taset, kiirendavad raskmetallide jt vähi teket soodustavate ainete väljutamist soolest ning vähendavad riski haigestuda südameveresoonkonna haigustesse. Täisteratooted aitavad ära hoida ka kõhukinnisust, kiirendades toidu liikumist läbi soolestiku ning vähendades seedimata toidumassi.
Selle targa jutu kokkuvõtteks on soovitav päevas süüa 4-7 viilu täisteraleiba (see võib osaliselt muidugi olla asendatud ka täisterasaia või -kuklitega, aga mulle lihtsalt maitseb leib kõige rohkem). Kaubandusvõrgust on puhtast rukkist täisteraleiba pea võimatu leida - lõviosale leibadele lisatakse kooritud ehk minu arvates mõttetut nisujahu ning pakenditel ei viita miski sellele, kui suur osa jahust on tavaline, kui suur täistera. Kuna poeleivale lisatavad suhkru kogused on ka suhteliselt kolossaalsed, on kõige parem leiba ikka ise teha:)
Pisut kahju on, et täistertooted on "puhtast" jahust kallimad. Loogiline oleks, kui see oleks vastupidi, aga eks kogused dikteerivad hinna ja Eesti inimesele tuleb anda aega adra seadmiseks ja täisteraga harjumiseks. Hangin oma täisteravarud Väike-Maarja lähistelt Kaarli talust - tuleb mitu head korda soodsam kui ökopoest ostes ning kohalikku talumeest on rõõm toetada.
NB! Täisteraroogade puhul tuleb siiski arvestada sellega, et need ei pruugi kõigile tavapäraselt hästi peale minna - nt tuli mul eile pool õunakooki minema visata, sest inimesed pole harjunud "imelikku pruuni kakku" sööma.

1 comment:

Karmen Reinpõld said...

Elen, täpselt nii ongi - inimesed pole harjunud. Tegin pannkooke ja lapsed sõid nina kirtsutades:( Aga peab jätkama, küll nad harjuvad. Sinu õunakooki tegime just täisterast ja mulle meeldib nii (või meeldib sellepärast, et ma tean, et see on kordades tervislikum? :)).
Jõudu!