Friday, December 9, 2011

Paellast pole pääsu


Kes Hispaania idarannikul käinud, see ka paellat söönud. Paella võib olla väga maitsev, aga ka väga halb. Et mitte seda viimast kogeda, on mõistlik küsida kohalikult inimeselt soovitust, kuhu seda sööma minna. Enam-vähem kindla peale minek on, kui valida pühapäeva lõunal (kell 2, sest siis tõstetakse paellapannid tulelt) mõni kõrts, mis tihedalt kohalikke täis tipitud.
Paella tähendab tegelikult suurt laiapõhjalist panni, milles seda rooga küpsetatakse.

Paella retsept
600g riisi (100 g inimese kohta)
pool kilo küülikuliha või 1 kilo kana või mõlemat pooleks (Paella Valenciana puhul, Paella Alicantina puhul kasutatakse ka mereande)
25 dl oliivõli
150g purustatud tomateid
200g erinevaid aedube
1 punane paprika
1 roheline paprika
soola
näputosaga safranit (võib asendada kurkumiga, siis lisada ka rosmariini/basiilikut)
küüslauku

Prae paksu põhjaga potis rohkes õlis küüslauk ja paprika. Tõsta punase paprika tükk eraldi taldrikule. Lisa õlisse liha, pruunista. Lisa purustatud tomatid, sool, safran ja 2 liitrit vett ning jäta ca pooleks tunniks keema.
Vala segu paella-pannile, lisa riis ja jäta 20 minutiks pliidile. Soovitav on iga 5 minuti järel panni asendit tulel pisut muuta, et roog küpseks võrdselt.
Siis jäta paella 5 minutiks hanguma. Lisa kaunistuseks praetud punase paprika viilud.
Profid teevad seda muidugi algusest peale paella-pannil, siis alustatakse liha pruunistamisest, lisatakse köögiviljad, tomat, vesi jne.

No comments: